image

Pratstund med Håkan på Mantum

Häromdagen, när chauffören Håkan Svensson, 53 år, servade sin lastbil i vår grymma verkstad – passade vi på att snacka lite med honom om sitt yrkesval. Håkan kör åt Mantum i Varberg och har många års erfarenhet av livet på vägarna.

- Jag började arbeta som chaufför i slutet av 80-talet. I många år kombinerade jag yrket med min karriär som fotbollsmålvakt i Allsvenskan (bland annat Halmstad BK och AIK).

Idag är Håkan fotbollstränare och arbetar som chaufför onsdag-onsdag, och är sedan ledig varannan vecka. Han kör flera olika sträckor och ligger ofta ute en hel vecka i taget.

- Idag har jag hela bilen lastad med julmust som jag ska vidare med när bilen är klar här, berättar han.

Vad är det bästa med chaufförs-yrket?
- Friheten! Jag gillar att man får sköta sig själv och att det ständigt är nya miljöer, människor och utmaningar. Det ligger i blodet och för mig är det en livsstil. Mantum, min arbetsgivare, har dessutom en väldigt lyhörd ledning och de bollar gärna idéer med mig. De använder min erfarenhet, kunskap och kompetens vilket gör att man känner sig delaktig.

Vilka egenskaper är bra att ha som chaufför?
- Att man är en problemlösare. Sedan kan det ju tyckas att det är ett yrke för en osocial person men det tycker jag inte stämmer med dagens teknik. Jag har mycket telefonkontakt med kollegor och andra när jag ligger ute.

Vad lyssnar du helst på i bilen?
- Musik, lite ljudböcker och gärna ett sommarprat.

Vilken är den bästa maten längs vägarna?
- Jag har sällan med mig egen mat och uppskattar att komma ur bilen när det är dags att äta. Det kan vara svårt att hitta bra mat, men jag föredrar rejäl husmanskost.

Har du några tips till yngre som funderar på att välja detta yrke?
- Det är inte fel om man är lite motorintresserad. Vill man ha jobb, är det definitivt ett bra val, det pågår ju en generationsväxling. Sedan vill jag verkligen poängtera att det har skett en helt fantastisk utveckling på bilarna – om man gillar nytänk och teknik. Det är kul och man har en väldigt komfortabel arbetsplats.

Håkan kör en Scania, köpt här på Scanvo, för cirka två år sedan.

Tusen tack säger vi till Håkan för besöket, hoppas vi ses snart igen!
Föregående inläggÅterförsäljare av högkvalitativa specialtrailers
Nästa inläggÖppet Hus på Scanvo den 4 oktober